Mantelinen tyrni-mansikkapiirakka kinuskikastikkeella

Maailman paras marjapiirakka -kilpailun voittaja! Erittäin herkullinen piirakka resepti.

Tämä herkullinen ja suussa sulava marjapiirakka maistuu jokaiselle iästä riippumatta. Kirpsakka tyrni saattaa kuulostaa vieraalta, mutta se on täydellinen makupari mansikan kanssa ja kokonaisuuden kruunaa kinuskikastike. Mantelijauho sekä -rouhe tuovat täyteläisyyttä ja tekstuuria piirakkaan sekä nostavat sen uudelle tasolle. Tämä herkku on koukuttavan hyvää ja sopii tarjoiltavaksi niin arjen ilona kuin juhlapöydässäkin. Ja mikä parasta, tekeminen onnistuu keneltä tahansa!

Helppo

Pohja
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauho
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeri
½ dl maitoa
200 g Pakkasmarja, Kaksi marjaa: Mansikka ja tyrni

Muruseos
50 g voita
½ dl sokeria
¾ dl vehnäjauhoja
1 dl mantelirouhetta
1 tl vaniljasokeria

Kinuskikastike
2 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
1 rkl voita

Piirakka

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Voitele 24 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjapiirakkavuoan reunat ja leikkaa pohjaan sopiva leivinpaperin pala. Myös tavallinen piirakkavuoka käy. Tällöin voitele vuoka kokonaan, jolloin pohjaleivinpaperia ei tarvita.
  3. Sekoita vehnäjauhot, mantelijauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri yhteen jauhoseokseksi.
  4. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna.
  5. Lisää joukkoon vuorotellen maito ja jauhoseos. Vatkaa tasaiseksi.
  6. Levitä taikina piirakkavuokaan.
  7. Pilko jäiset mansikat pienempiin osiin ja levitä ne tyrnien kanssa pohjan päälle.
  8. Muruseos: Nypi pehmeän voin joukkoon vehnäjauho, sokeri, mantelirouhe ja vaniljasokeri. Murustele pohjan päälle.
  9. Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.
  10. Jos käytät irtopohjaista piirakkavuokaa, anna piirakan jäähtyä hetki ja irrota se sitten vuoasta.

Kinuskikastike

  1. Mittaa kattilaan kuohukerma, fariinisokeri ja voi.
  2. Keitä seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se paksuuntuu. Tässä kestää noin 15 minuuttia.
  3. Anna kinuskikastikkeen jäähtyä hetki.
  4. Laita noin puolet siitä esimerkiksi pursotinpussiin tai vahvaan muovipussiin ja pursota piirakan päälle raitoja. Tämä onnistuu myös lusikalla.
  5. Lopun kastikkeen voi tarjoilla piirakan kanssa, jos sitä haluaa vielä enemmän.

Reseptin luoja

Resepti
Pihla Sallinen

Reseptissä käytetyt tuotteet

Katsotuimmat reseptit